Orientációs képzésen vettek részt a Területi Közigazgatási Ösztöndíjprogram ösztöndíjasai

A Területi Közigazgatási Ösztöndíjprogramban (TKÖ) az ösztöndíjasoknak kötelező képzésen kell részt venniük, melynek célja az alapvető közigazgatási ismeretek átadása. Az idei esztendőben a TKÖ-be jelentkezők végzettsége rendkívül heterogén, sokuk andragógus, szociális munkás, biológus, közgazdász, agrármérnök, vagy épp politológus, a legalapvetőbb közigazgatási ismeret nélkül, akik számára elengedhetetlen annak a közegnek a beható tanulmányozása, amelyben egy éven át szakmai gyakorlatukat töltik.

A képzés a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram és a TKÖ ösztöndíjasai számára – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét összevontan került megtartásra Budapesten, május 23-25. között. A helyszín ezúttal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusa volt. A képzés tematikája – tekintetbe véve, hogy az ösztöndíjasoknak a programok végén arra épülő záróvizsgát kell tenniük – javarészt a közigazgatási alapvizsga tananyagát ölelte fel.

Az első napon alkotmányjogi ismeretek, közigazgatási alapismeretek (a közigazgatás intézményrendszere és jogi alapfogalmai), protokoll, a másodikon közigazgatási eljárás, integritás és közszolgálati etika, közszolgálati jog, államháztartási ismeretek, míg az utolsón e-közigazgatás (elektronikus rendszerek a közigazgatásban), közigazgatási szervezés, valamint információbiztonsági és adatvédelmi alapismeretek tárgyban hallgattak előadást ösztöndíjasaink. Az előadók az NKE szakmailag felkészült, köztiszteletben álló oktatói, a Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonsági Hatóság elnöke, valamint a Miniszterelnökségen, a Belügyminisztériumban, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozó szakemberek voltak.

Dr. Budai Balázs intézetvezető, Nemzeti Közszolgálati Egyetem


Dr. Péterfalvi Attila elnök, Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonság Hatóság


A vidékről érkező ösztöndíjasok számára a Miniszterelnökség szállást, reggelit és vacsorát, illetve valamennyi ösztöndíjasnak főétkezést biztosított a programok költségvetési keretének terhére.

Ebéd a Ludovika Campuson


A visszajelzések alapján a többség elégedett volt a szervezéssel, az előadások és a kapcsolt szolgáltatások minőségével.